Külföldi kapcsolatok

 

Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola immár kb 2 évtizede ápol egyre bővülő nemzetközi kapcsolatokat iskolákkal, oktatási központokkal, kertészeti, virágkötészeti vállalkozásokkal, üzemekkel, így pl a Staatliche Fachschule für Blumenkunst és az Eruropean Athenaeum of Floral Art virágkötő magániskolákkal vagy a Baumschule Bruns GmbH európai hírű faiskolával. 

Iskolánk több, mint 15 éve minden évben eredményesen vesz részt a Tempus Közalapítvány által hirdetett Leonardo da Vinci és Erasmus+ mobilitási pályázatokon. Ennek keretében minden évben kb 25-30 diák utazhat külföldre 2-6 hetes szakmai gyakorlatra virágüzletbe, faiskolákba vagy szakképző iskolákba . Ezen pályázatok előnye, hogy a pályázat fedezi a diákok utazását, szállását, teljes ellátását és a baleset- és betegbiztosítást is, ezzel lehetővé téve a részvételt a rosszabb anyagi körülmények között élő vagy akár speciális nevelési igényű tanulók számára is! A jelentkezések elbírálása összetett szempontrendszer alapján történik, melynek részét képezi a magatartás, tanulmányi eredmény, nyelvtudás, szakmai gyakorlat érdemjegye, motiváció, stb. A résztvevők kiválasztását a tanító tanárokból és a vezetőségből álló bizottság végzi.

Tanulóink kiemelkedő eredményeket érnek el különböző szakmai versenyeken, így pl Udvari Brigitta az EuroSkill 2011 versenyen 5. helyezést ért el, Berdár Bernadett pedig 2014-ben bronzérmet szerzett. Ezek az eredmények részben a 4 hetes németországi Leonardo projekt keretében megvalósult szakmai gyakorlatoknak köszönhetőek!

A külföldi gyakorlatok zöme Franciaországban és Olaszországban kerül megrendezésre, de egyre bővülnek osztrák kapcsolataink is. Speciális nevelési igényű, kis létszámú osztályban tanuló diákjaink a finnországi Kiipula Vocational College-ben vagy a svédországi Hvilan Utbildning iskolában vehetnek részt 2 hetes szakmai gyakorlaton gyógypedagógus kísérő tanárokkal.

A 2016/2017-os tanév során újabb 24 diák vehet részt külföldi szakmai gyakorlaton Erasmus + projekt keretében

            A külföldi gyakorlatokról bővebb felvilágosítás olvasható az iskola honlapján ( www.magyulaiskola.hu Leonardo da Vinci vagy Erasmus+  program menüpont). A tanév során érdemes folyamatosan nyomon követni a megjelenő híreket is, ahol folyamatosan tájékoztatjuk a szakképzésben részt vevő diákokat az aktuális lehetőségekről.