FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályosok számára a 2020/2021-es tanévre 
 
Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola 
 
 
OM azonosító: 035409 
Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. 
Telefon: (06-1) 261 8624, 261 8695, 262 08 77, 
Telefax: 261 8695/122 
E-mail: info@magyula.hu 
Honlap: www.magyulaiskola.hu 
 
Nyitott kapuk: 
2019. november 11-15. délelőtt 10 órakor 
2019. november 18-22. délután 14 órakor 
 
Kedves Érdeklődő! 
 
Az idén száztizenhét éves Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola az ország egyik legnagyobb és legjobb kertészeti szakképző intézménye, ahol jeles kertészek, dísznövénykertészek, kertépítők és virágkötők szereztek szakképesítést. Tanulóink évről-évre kiemelkedő eredményeket érnek el a különböző szakmai versenyeken, többek között a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (kertész, dísznövénykertész, virágkötő és virágkereskedő, parképítő és -fenntartó technikus), Virágkötészeti Európa Kupán, Euroskills, Worldskills, stb. 
 
Az Erasmus+ külföldi szakmai gyakorlatok, cseregyakorlatok, illetve az angol, német és francia nyelvoktatás elősegítik a nemzetközi szakmai bizonyítvány (Europass) megszerzését. 
 
A 2008-ban felújított, kellemes környezetben lévő, rendezett, világos, barátságos légkörű kibővített iskolánk, valamint tankertészetünk megfelelő alapokat nyújt diákjaink számára. 
 
2014-ben elnyertük az örökös ÖKO iskola címet, ennek szellemében az intézmény a környezettudatos magatartást és oktatást helyezi előtérbe. Az iskola regisztrált „Madárbarát kert” is. 
 
A két tornacsarnokunkban rendezett számos sportesemény és az iskolában működő természetjáró szakkör is biztosítja az aktív sportolás lehetőségeit. 
 
Nagy szeretettel várjuk a természetet, a szép környezetet, a növényeket szerető tanulókat, akik iskolánkban válnak a jövő kertész, kertésztechnikus (Dísznövénytermesztő, virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és –fenntartó), valamint parkgondozó vagy kerti munkás vagy faiskolai kertész vagy növényházi munkás szakembereivé.
 
Az iskolatípusok kódjai: 
o Technikum (Kertész technikus) 0054 – 5 évfolyamos technikumi képzés. 
A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Kimenet 5 év után: Érettségi vizsga + technikusi végzettség. Az első 2 évfolyamon (9-10. osztály) ágazati alapoktatás zajlik. A 10. évfolyam ágazati alapvizsgával zárul, ill. ekkor történik a szakmaválasztás is. A gyermek a következő szakmák közül választhat: Dísznövénytermesztő, Virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és –fenntartó. A következő 3 évfolyamon (11-13. osztály) a választott szakmának megfelelő szakirányú oktatásban vesz részt a tanuló. A 12. évfolyam végén előrehozott érettségi vizsga tehető 3 tantárgyból (pl.: magyar nyelv és irodalom, matematika, valamint történelem). Az 5 év elvégzése után szerezhető meg az érettségi bizonyítvány és a technikusi oklevél. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít, amely a felsőfokú továbbtanulást segíti elő.
o Szakképzőiskola (Kertész) 0034 – 3 évfolyamos szakmai képzés. Az első évfolyamon (9. osztály) ágazati alapoktatás zajlik, amely ágazati alapvizsgával zárul. A 9. évfolyam elvégzésével (megfelelő tanulmányi átlag esetén, valamint igazgatói engedéllyel) lehetőség van a technikumba történő továbbtanulásra (átjárhatóság). A következő 2 évfolyamon (10-11. osztály) duális képzésben vesz részt a tanuló. A szakképzésben résztvevők ösztöndíjban részesülnek, melyet a 10. évfolyam után a szakképzési munkaszerződés vált fel. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, stb. Kimenet 3 év után: Kertész szakmai vizsga. A szakmai képzés után 2 év alatt érettségi vizsga tehető, esti tagozaton. 
o Szakiskola
0010 – 1+2 évfolyam: Sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulók képzése (BNO: F70). Szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői vélemény szükséges. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Finnország, Svédország, stb. Kimenet: 1 évfolyam előkészítő elvégzése után 2 év alatt Kerti munkás részszakképesítés
0011 – 1+2 évfolyam: Sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulók képzése (BNO: F70). Szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői vélemény szükséges. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Finnország, Svédország, stb. Kimenet: 1 évfolyam előkészítő elvégzése után 2 év alatt Parkgondozó részszakképesítés
0012 – 1+2 évfolyam: Sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulók képzése (BNO: F70). Szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői vélemény szükséges. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Finnország, Svédország, stb. Kimenet: 1 évfolyam előkészítő elvégzése után 2 év alatt Faiskolai kertész részszakképesítés
0013 – 1+2 évfolyam: Sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulók képzése (BNO: F70). Szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői vélemény szükséges. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Finnország, Svédország, stb. Kimenet: 1 évfolyam előkészítő elvégzése után 2 év alatt Növényházi munkás részszakképesítés
 
A felvételi eljárás rendje:
1. Az 54-es és a 34-es kódra jelentkező tanulók részére a felvétel a tanulmányi eredmény, illetve a személyes elbeszélgetés alapján történik. 
 
2. A 10-es, 11-es, 12-es és 13-as kódra jelentkező tanulók részére a felvétel a tanulmányi eredmény, személyes elbeszélgetés, illetve a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok szakértői véleménye alapján történik. 
 
Orvosi alkalmassági vizsga minden szakra szükséges!!! 
 
Minden jelentkezőt szeretettel várunk! 
 
 
Budapest, 2019. október 1.