FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályosok számára a 2021/2022-es tanévre 
 
Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola
 
 
OM azonosító: 035269/010 
Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. 
Telefon: (06-1) 261 8624, 261 8695, 262 08 77, 
Telefax: 261 8695/122 
E-mail: info@magyula.hu 
Honlap: www.magyulaiskola.hu 
Facebook: Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola
 
Nyitott kapuk: 
2020. november 09-13. délelőtt 10 órakor 
2020. november 16-20. délután 14 órakor 
 
Előzetes regisztráció szükséges az info@magyula.hu email címre írt levélben!
 
 
Kedves Érdeklődő! 
 
Az idén 118 éves Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola az ország egyik legnagyobb és legjobb kertészeti szakképző intézménye, ahol jeles kertészek, dísznövénykertészek, kertépítők és virágkötők szereztek szakképesítést. Tanulóink évről-évre kiemelkedő eredményeket érnek el a különböző szakmai versenyeken, többek között a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (kertész, dísznövénykertész, virágkötő és virágkereskedő, parképítő és -fenntartó technikus), Virágkötészeti Európa Kupán, Euroskills, Worldskills, stb. 
 
Az Erasmus+ külföldi szakmai gyakorlatok, cseregyakorlatok, illetve az angol, német és francia nyelvoktatás elősegítik a nemzetközi szakmai bizonyítvány (Europass) megszerzését. 
 
A 2008-ban felújított, kellemes környezetben lévő, rendezett, világos, barátságos légkörű kibővített iskolánk, valamint tankertészetünk megfelelő alapokat nyújt diákjaink számára. 
 
2014-ben elnyertük az örökös ÖKO iskola címet, ennek szellemében az intézmény a környezettudatos magatartást és oktatást helyezi előtérbe. Az iskola regisztrált „Madárbarát kert” is. 
 
A két tornacsarnokunkban rendezett számos sportesemény és az iskolában működő természetjáró szakkör is biztosítja az aktív sportolás lehetőségeit. 
 
Nagy szeretettel várjuk a természetet, a szép környezetet, a növényeket szerető tanulókat, akik iskolánkban válnak a jövő kertész, kertésztechnikus (Dísznövénytermesztő, virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és –fenntartó).
 
Az iskolatípusok kódjai: 
  • Technikum (Kertész technikus) 0054 – 5 évfolyamos technikumi képzés. 
 A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Kimenet 5 év után: Érettségi vizsga + technikusi végzettség. Az első 2 évfolyamon (9-10. osztály) ágazati alapoktatás zajlik. A 10. évfolyam ágazati alapvizsgával zárul, ill. ekkor történik a szakmaválasztás is. A gyermek a következő szakirányok közül választhat: Dísznövénytermesztő, Virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és –fenntartó. A következő 3 évfolyamon (11-13. osztály) a választott szakmának megfelelő szakirányú oktatásban vesz részt a tanuló. A 12. évfolyam végén előrehozott érettségi vizsga tehető 3 tantárgyból (pl.: magyar nyelv és irodalom, matematika, valamint történelem). Az 5 év elvégzése után szerezhető meg az érettségi bizonyítvány és a technikusi oklevél. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít, amely a felsőfokú továbbtanulást segíti elő. Szakképzési ösztöndíj összege a tanulmányi eredmény függvénye.
 
  • Szakképzőiskola (Kertész) 0034 – 3 évfolyamos szakmai képzés. Az első évfolyamon (9. osztály) ágazati alapoktatás zajlik, amely ágazati alapvizsgával zárul. A 9. évfolyam elvégzésével (megfelelő tanulmányi átlag esetén, valamint igazgatói engedéllyel) lehetőség van a technikumba történő továbbtanulásra (átjárhatóság). A következő 2 évfolyamon (10-11. osztály) duális képzésben vesz részt a tanuló. A szakképzésben résztvevők ösztöndíjban részesülnek, melyet a 10. évfolyam után a szakképzési munkaszerződés vált fel. Kimenet 3 év után: Kertész szakmai vizsga. A szakmai képzés után 2 év alatt érettségi vizsga tehető, esti tagozaton. Szakképzési ösztöndíj összege a tanulmányi eredmény függvénye.
 
A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon is részt venni pl.: Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, stb. 
 
  • Orientációs osztály 0014 – 1 évfolyamos képzés Az orientációs, szakképzést előkészítő évfolyam a pályaválasztásban bizonytalan, az általános iskolát kompetenciahiányokkal befejező, magatartási zavarral, tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára jelent alternatívát. Olyan tanulóknak szól, akik befejezték az általános iskolát, de felzárkóztatásra szorulnak a további iskolai kudarcok veszélyének csökkentése érdekében. Célja, hogy a diákok a képességeikhez illeszkedő szakmaválasztás mellett a szakmatanuláshoz szükséges alapokat is megszerezhessék. Az orientációs osztályban a tanulók mentorálása, alapkészségeinek és kulcskompetenciáinak fejlesztése, pályaorientációjának elősegítése történik 4 rugalmas tanulásszervezési és személyre szabott oktatási formában. A program nem csak tartalmában, de módszereiben és szemléletében is eltér a klasszikus szakközépiskolai oktatástól. Az oktatás nem hagyományos tantárgyi keretekben, hanem projektszemlélet mentén történik. A cél az erősségek felszínre hozása, sikerélmény megélése. Az oktatók mentorszerepben vesznek részt az oktatásban. Az előkészítő év befejezését követően a diák képességei és érdeklődése alapján felvételi nélkül folytathatja tanulmányait a választott szakmában. Az orientációs évfolyamon tanuló fiatal szakképzési ösztöndíjra jogosult. 

 

A felvételi eljárás rendje 

  • 1. A 0054-es és a 0034-es kódra jelentkező tanulók részére a felvétel a tanulmányi eredmény, illetve a személyes elbeszélgetés alapján történik. 

 

  • 2. A 0014-es kódra jelentkező tanulók részére a felvétel a tanulmányi eredmény, személyes elbeszélgetés, illetve a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok szakértői véleménye alapján történik. 

 

Orvosi alkalmassági vizsga minden szakra szükséges!!! 

Minden jelentkezőt szeretettel várunk! 

Budapest, 2020. október 20.