"Ments meg egy kertet!" -projekt

2016.09.02 12:52

A "Ments meg egy kertet" program keretében Varasdják Mihályné (Mártika) kb. 150 négyszögöl-es kertjét választottuk ki a budapesti Kada utcában

 

Márta néni, Bp. X. kerületének 84 éves nyugdíjas óvó nénije. Azért esett rá a választásunk, mert a rendkívül kedves, idős hölgy számtalan kisgyermeket nevelt fel a munkában eltöltött hosszú évtizedek alatt, emiatt érdemelte ki megbecsülésünket és tiszteletünket. 2016. 05. 12-én kezdtük el a munkálatokat a kert egy rendkívül elhanyagolt sarkában. Diákjaink örömmel és lelkesen jártak ki hozzá dolgozni. Hetente egyszer, 2-3-4 diák dolgozott velünk. Mártika többször saját készítésű süteménnyel és limonádéval várt bennünket. Manapság nagyon kevés a nagycsalád, ezért a mai gyerekek életéből hiányzik a nagymama. Itt a diákjaink tanulnak egy kis törődést, empátiát, gyakorolják az idősekkel való törődést is.

·  A diákjaink felkapálták, elgereblyézték, letisztították a kijelölt területet, lassan felszívódó műtrágyával beszórtuk, majd felástuk és elegyengettük a talajt. Kimértük, kitűztük az ágyásokat.

·  Az iskola diákjai az irányításom alatt 3db 1m x 7 m-es ágyásban bio-zöldség kertet létesítettek a kiválasztott telekrészen. Felváltva telepítettük a zöldség és fűszernövény palántákat, ezzel megakadályozva a kártevők elterjedését. A fűszernövények és egyes egynyári növények erős, aromás illata riasztóként hat a kártevő rovarokra, ezért nem szükséges a mesterséges kemikáliák használata.

A kertben található esővizes hordóból öntöztük meg a növényeket,

·  A palánták között fenyőkéreggel borítottuk a talajt. A fenyő mulcs megóvja a földet a kiszáradástól, savanyítja a talaj kémhatását, emiatt jobb lesz a tápanyagfelvétel, valamint megakadályozza a gyomosodást. 

·  Az iskola dolgozói elkészítettek egy csodaszép madáretetőt és azt egy oszlopon felállítottuk, mert Mártika nagyon szereti nézegetni a cinegéket, gerléket és a rozsdafarkúakat. Egy madár akár 380 rovart is elfogyaszthat naponta, ezzel jelentősen csökkentve a kártevők számát a kertben.

Szép, régi, címeres agyagtéglákat találtam a telek sarkában, melyből járdát építettünk a zöldségeskert bejáratához.

 

Komposztáló ládát helyeztünk el a kertben

•         A kertben összegyűlt zöldhulladék összegyűjtése.

•         Rendet lehet tartani a kertben.

•          A talaj tápanyagtartalmának növelése a saját készítésű komposzttal.

 

 

 

Az eredeti állapotA munka kezdete

 

 

Vissza