Felvételi tájékoztató 2019-2020

2019.01.15 14:26
Kedves Érdeklődő!
Az idén száztizenhat éves Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola az ország egyik legnagyobb és legjobb kertészeti szakképző intézménye, ahol jeles kertészek, kertépítők és virágkötők szereztek szakképesítést.
 
Tanulóink évről-évre kiemelkedő eredményeket érnek el a különböző szakmai versenyeken, többek között az Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (dísznövénykertész, virágkötő és virágkereskedő, parképítő technikus), Virágkötészeti Európa Kupán, Euroskills, Worldskills, stb. A külföldi szakmai utak, gyakorlatok, illetve az angol, német és francia nyelvoktatás elősegítik a nemzetközi szakmai bizonyítvány (Europass) megszerzését.
 
A 2008-ban felújított, kellemes környezetben lévő, rendezett, világos, barátságos légkörű kibővített iskolánk valamint tankertészetünk megfelelő alapokat nyújt diákjaink számára. 
 
2014-ben elnyertük az örökös ÖKO iskola címet, ennek szellemében az intézmény a környezettudatos magatartást és oktatást helyezi előtérbe. Az iskola regisztrált „Madárbarát kert” is.
 
A két tornacsarnokunkban rendezett számos sportesemény és az iskolában működő természetjáró szakkör is biztosítja az aktív sportolás lehetőségeit.
 
Nagy szeretettel várjuk a természetet, a szép környezetet, a növényeket szerető tanulókat, akik iskolánkban válnak a jövő dísznövénykertész, kertész, virágkötő és virágkereskedő, valamint parkgondozó vagy kerti munkás szakembereivé.
 
Az iskolatípusok kódjai:
 
  • Szakgimnázium
 
0054 – 4+1 évfolyamos szakgimnáziumi képzés.
Kimenet 4 év után: Szakgimnáziumi érettségi vizsga (ágazati szakmai érettségi vizsgával). A sikeres érettségi vizsga teljesítése után tanulóink az ötödik tanévtől technikusi képzésben vesznek részt, tanulószerződést köthetnek, amely bevételt jelent a tanuló számára. Az ötödik (technikusi) tanév végén Parképítő és -fenntartó technikusi minősítés szerezhető.
 
  • Szakközépiskola
0030 – 3 évfolyamos szakközépiskolai képzés + 2 év érettségire való felkészítés. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, stb.
Kimenet 3 év után: Dísznövénykertész szakmai vizsga. A sikeres szintvizsga teljesítése után, a második tanévtől tanulószerződést köthetnek, amely bevételt jelent a tanuló számára. A szakmai képzés után 2 év alatt érettségi vizsga tehető.
 
0031 – 3 évfolyamos szakközépiskolai képzés + 2 év érettségire való felkészítés. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, stb.
Kimenet 3 év után: Kertész szakmai vizsga. A sikeres szintvizsga teljesítése után, a második tanévtől tanulószerződést köthetnek, amely bevételt jelent a tanuló számára. A szakmai vizsga után lehetőség van 1 év ráépülő képzés megszerzésére Zöldség és gyümölcstermesztő vagy Gyógy- és fűszernövény termesztő szakmákban. Illetve a szakmai képzés után és a ráépülés után is 2 év alatt érettségi vizsga tehető.
 
0032 – 3 évfolyamos szakközépiskolai képzés + 2 év érettségire való felkészítés. A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria, Finnország, stb.
Kimenet 3 év után: Virágkötő és virágkereskedő szakmai vizsga. A sikeres szintvizsga teljesítése után, a második tanévtől tanulószerződést köthetnek, amely bevételt jelent a tanuló számára. A szakmai vizsga után lehetőség van 1 év ráépülő képzés megszerzésére Virágdekoratőr szakmában. Illetve a szakmai képzés után és a ráépülés után is 2 év alatt érettségi vizsga tehető.
 
 
  • Szakiskola
 
0010 – 1+2 évfolyam: Sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulók képzése (BNO: F70). Szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői vélemény szükséges.
A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Finnország, Svédország, stb.
Kimenet: 1 évfolyam előkészítő elvégzése után 2 év alatt Kerti munkás részszakképesítés.
 
0011 – 1+2 évfolyam: Sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulók képzése (BNO: F70). Szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői vélemény szükséges.
A tanulmányok alatt szakmai versenyeken mérettethetik meg magukat tanulóink. Lehetőség van ERASMUS+ pályázatok keretén belül külföldi szakmai gyakorlatokon részt venni pl.: Finnország, Svédország, stb.
Kimenet: 1 évfolyam előkészítő elvégzése után 2 év alatt Parkgondozó részszakképesítés
 
 

 

Vissza